
Ekologické zemědělství
Zdravé ekologické zemědělství zajišťuje pestrou krajinu i potraviny, kterým se dá důvěřovat. Farmáři se řídí přísnými pravidly, jejichž dodržování kontroluje stát:
- používají organické hnojení namísto průmyslových hnojiv,
- nestříkají pole pesticidy,
- střídají na polích plodiny,
- chovají zvířata ve slušných podmínkách,
- vracejí do krajiny zeleň.
Bio přibývá
Ekologické hospodaření už tvoří více než 12 procent české zemědělské půdy. Ale většinou jsou to pouze louky a pastviny. Hnutí DUHA podporuje poptávku po domácích biopotravinách. Proto provozuje Adresář farmářů (odkaz je externí), kde si každý zájemce může jednoduše najít svého dodavatele biopotravin. Věříme, že vyšší poptávka motivuje další farmáře k pěstování potravin podle zásad ekologického zemědělství.
Zdravější krajina
Ekologické zemědělství zvyšuje rozmanitost zvířat a rostlin na venkově. Potvrdilo to sčítání na desítkách farem z různých evropských zemí. Srovnávaly se počty rostlin, motýlů, ptáků či jiných zvířat na průmyslových farmách a na ekologických statcích.
Například v Dánsku na ekologických statcích napočítali dvakrát až třikrát více ptáků.
Ekologické farmaření chrání půdu a díky rozumnějšímu hnojení z polí stéká do řek menší množství dusíku: na každý hektar až o polovinu méně. A čím méně dusíku, tím lépe. Dusík totiž v přehradách a rybnících přispívá k růstu takzvaného vodního květu, který komplikuje letní koupání. Přemnožené sinice a řasy jsou nejen nepříjemné, ale často způsobují i alergické reakce.
Zdravá zvířata
Ekologičtí farmáři zajišťují svým hospodářským zvířatům dostatečně prostorný výběh a dobré podmínky k životu. V ekologickém zemědělství jsou zakázány nelidské velkochovy, kde slepice stráví svůj život v klecích namačkány jedna na druhé nebo kde prasata živoří v boxech na železných roštech. Zvířata dostávají kontrolovaná krmiva z ekologického zemědělství a zdravým kusům se nesmějí rutinně podávat antibiotika ani hormony. Taková pravidla se projevují na životní pohodě zvířat. Navíc se pak na náš stůl dostávají potraviny, kterým se dá důvěřovat.
Nejen o ekologických souvislostech produkce masa se dočtete v unikátní studii Atlas masa, která mapuje masný průmysl.
Podpořit ekologické chovy můžete svou spotřebitelskou volbou. Pokud si jdete kupovat maso, žádejte bio nebo alespoň od místních farmářů. Kupujete-li vajíčka, volte ta s označením 0 – ekologické zemědělství. Více se můžete dočíst na našem webu Umění žít (odkaz je externí).
Život na venkově
Biostatky oživují český venkov. Místo (dovezených) chemikálií používají (místní) lidskou práci, proto zaměstnávají o 10–20 % více rukou než průmyslové farmy. A důležité je také to, že peníze zůstanou doma – točí se v místní ekonomice a pomáhají tak její prosperitě.