Z místních farem na stůl i do škol: Tišnovsko se mění v Živý region

 

Impact Hub s podporou Hnutí DUHA a platformy SoFarm odstartovali rozvoj regionálních potravin na Tišnovsku. Chtějí tak společně podpořit lokální zemědělce a zpracovatele v odbytu jejich produktů přímo v místě, kde se vypěstují či zpracují. První třicítka se již objevila i v Adresáři farmářů a možnosti odběru místních produktů představili také na setkání se školními jídelnami. 

 

33 zapojených zemědělců a zpracovatelů z Tišnovska, 3 kulaté stoly s místními lidmi, 3 rozpracované projekty na podporu odbytu místních potravin a zemědělců, kteří se starají o půdu. Do budování Živého regionu [1] Tišnovsko se společně pustil Impact Hub, Hnutí DUHA, Místní akční skupiny Brána Vysočiny a spolek Hojnost, který provozuje obchod s (nejen) lokálními potravinami přímo v Tišnově. 

Právě Tišnovsko je prvním mikroregionem, v němž Impact Hub prozkoumal reálné potřeby farmářů, sousedů, starostů, podpůrných organizací a dalších aktérů udržitelného hospodaření. Oblast na pomezí jižní Moravy a Vysočiny má rozmanitou krajinu, výhodné klima a dlouhou tradici v zemědělství. Navíc za humny je velkoměsto Brno a Tišnovsko nabízí kromě produkce samotné potenciál i pro agroturistiku.

Průzkum mezi zemědělci na Tišnovsku ukázal, že podpora odbytu, ať už prodejem ze dvora nebo dodáváním do školních jídelen, je něco, s čím může Impact Hub pomoci. 

Ukázkovým příkladem spolupráce, podporující lokální potraviny ve školním stravování, je školní jídelna Základní a mateřské školy T. G. Masaryka v Drásově. Farmáře, od kterých odebírá základní potraviny, tu znají osobně kuchařky i školní děti. Právě veřejné a školní stravování je jednou z cest, jak do jídelníčku nejen dětí zařadit zdravé lokální potraviny, které jsou spojeny s krajinou a lidmi, kteří v ní hospodaří. 


Kontakty na první třicítku farmářů byly také umístěny v mapě Adresář farmářů [2] Hnutí DUHA a lidé si tak zde mohou vybrat konkrétního zemědělce, od kterého nakoupí nebo k němu pojedou na návštěvu. Např. jablečný cider Náčelník ze sadů v obci Kaly, který zde také přímo zpracovávají, nebo pstruha na štědrovečerní stůl z Nedvědic či vejce z Brusné. Díky blízkosti Brna řada zemědělců a zpracovatelů také nabízí zavážky do tohoto města nebo si lidé mohou nakoupit při výletě v Tišnově ve zdejší Spižírně. Např. Ekofarma Nelepeč zde nabízí své mléčné výrobky, které jsou každoročně oceňovány jako Regionální potravina Jihomoravského kraj.

Hnutí DUHA a Impact Hub také v říjnu uspořádaly akci pro veřejnost s názvem Najdi svého farmáře. [3] Na akci své produkty nabízela desítka farmářů z celého Jihomoravského kraje. Produkty pocházely vesměs z ekologického zemědělství. Kromě ochutnávky si návštěvníci mohli produkty také nakoupit. Např. sýry (ovčí, kozí či kravské), panenské oleje, marmelády, vína a především zeleninu přímo z polí. Propojením producentů a spotřebitelů organizace mimo jiné poukázaly na fakt, že obsah našeho jídelníčku ovlivňuje nejen naše zdraví, ale i podobu a zdraví české a moravské krajiny.

Katarína Šlepkovská, programová manažerka Živého regionu z Impact Hub, řekla: 

„Mít v lednici vajíčka, která necestovala stovky kilometrů, v nejbližším městě obchod, kde je lokální sezónní zelenina nebo maso vždy po ruce, a v obci školní jídelnu, která vaří čerstvé jídlo z českých surovin. Jíst lokálně dává smysl, přesto jde dnes spíš o výjimku než samozřejmost. Chceme pomáhat v konkrétní oblasti farmářům k udržitelnému hospodaření. A tím i nám všem ke krajině, z níž budu moci čerpat i další generace.“


Marie Tinková, vedoucí školní jídelny Základní a mateřské školy T. G. Masaryka v Drásově

„Z místní farmy Podal je to k nám do školy, co by kamenem dohodil. Odebíráme brambory, cibuli, česnek, zelí bílé a červené, dýně všeho druhu, i melouny jsou k mání. Žáci jezdí na exkurze třeba i na farmu Ráječek do Brna nebo do Libochové, kde se vyrábí mléčné výrobky z domácího kravského mléka.”

„Hlavní přínos vidím v tom, že zdravé stravování můžu šířit napříč všemi věkovými kategoriemi strávníků. Ve školní jídelně se stravují děti MŠ, žáci ZŠ, školní zaměstnanci a cizí strávníci, například z řad našich seniorů”


Eliška Vozníková z Hnutí DUHA řekla:

„Víme, že máme v okolí Brna řadu zemědělců, kteří pěstují lokální zdravé potraviny v bio kvalitě a také víme, že tu jsou spotřebitelé, kteří lokální zdravé jídlo chtějí. Cílem akce Najdi svého farmáře jednoduše bylo, aby se vzájemně seznámili, zjistili, kdo na jedné straně pěstuje skvělé brambory a okurky nebo dělá výborné biovíno, a kdo přesně takové produkty na druhé straně žádá. Vazby mezi pěstiteli, spotřebiteli, ale třeba i gastro specialisty, jsou velmi důležité, protože to, jak potraviny pěstujeme, ovlivňuje, v jaké krajině žijeme.“

  
Poznámky:

[1] Živý region Tišnovsko https://zivy-region.cz/

[2] Adresář farmářů https://www.adresarfarmaru.cz/

[3] https://hnutiduha.cz/aktualne/najdi-sveho-farmare-jak-nakupy-lidi-ovlivnuji-zdravi-krajiny


--