Kuře z ekochovu či velkodrůbežárny? Odzbrojující chuťový rozdíl

Jen málo českých spotřebitelů mělo možnost poznat skutečnou chuť kuřecího masa. V průmyslovém zemědělství, odkud pochází téměř veškerá produkce drůbežího masa, kuřata žijí přibližně 42 dní. Jenže jak zjistilo Hnutí DUHA, aby kuřata prošla fází dospívání, kdy podle vědců maso získává typické chuťové vlastnosti, je potřeba život mnohem delší a kvalitnější [2]. Toho se jim ve velkodrůbežárnách nedostane.

Skupina vyškolených degustátorů potvrdila, že větší šťavnatost a intenzivnější chuť mají biokuřata z ekologického zemědělství. Vyplývá to ze studie, pro jejíž účely vědci chovali 250 kuřat ekologicky a 250 konvenčně. Obě skupiny zvířat dostávaly stejné krmivo. Při laboratorní analýze masa vyšlo najevo, že biokuřata měla výrazně méně tuku a naopak větší množství masa na prsou i stehnech [3]. Ke stejným závěrům došly i další studie s menšími testovanými hejny [4] [5].

Kromě větší délky života je pro brojlery důležitá i pohybová aktivita, tedy dostatečný výběh a vhodné krmivo. Podle evropských pravidel ekologického zemědělství smějí být kuřata porážena nejdříve po 81 dnech života a nesmí jich být více než 4 800 v jedné drůbežárně [6]. Naopak v průmyslových velkodrůbežárnách bývá natěsnáno běžně přes 40 tisíc brojlerů.

Vinou slabé státní podpory z ekologického zemědělství nyní pochází méně než 0,02 % české drůbeže. Současné dotace nemotivují zemědělce k přechodu na ekozemědělství dostatečně. I když se situace na trhu začíná pomalu zlepšovat, nemá drtivá většina spotřebitelů možnost biokuřecí nakupovat a ochutnat. Požádat ministra zemědělství o lepší podporu může kdokoli odesláním e-mailu z webových stánek www.ceskebiopotraviny.cz .

Vratislav Vozník, tiskový mluvčí Hnutí DUHA říká:
„Produkty z ekologického zemědělství jsou oproti konvenčním chuťově daleko bohatší. Biokuřata nejsou na českém trhu téměř k dostání, ale poptávka po biokuřecím na trhu existuje. Současné nastavení dotací nemotivuje farmáře k přechodu na ekozemědělství dostatečně, ale situaci může zlepšit ministr zemědělství zavedením lepší státní podpory.“

Poznámky:

[1] Více ve studii Ponte, P.I.P. et al., Pasture Intake Improves the Performance and Meat Sensory Attributes of Free-Range Broilers. Poultry Science, 87/2008 (71-79), která je k dispozici zde >>

[2] Více ve studii Castellini, C. Organic poultry production system and meat characteristics. XVII th European Symposium on the Quality of Poultry Meat XI th European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, Doorwerth, The Netherlands, 23-26 May 2005 (47-52), která je k dispozici zde >>

[3] Více ve studii Castellini, C., Mugnai, C., et Dal Bosco, A. Effect of organic production system on broiler carcass and meat quality, Meat Science 60/2002 (219-225), která je k dispozici zde >>

[4] Více ve studii Grashorn, M.A. et Serini, C., Quality of chicken meat from conventional and organic production. EPC 2006 – XII European Poultry Conference, Verona, Italy, 10-14 September 2006, která je k dispozici zde >>

[5] Více ve studii Jahan, K., Paterson, A., Piggott, J. R. Sensory quality in retailed organic, free range and corn-fed chicken breast, Food Research International, 38/2005 (495-503), která je k dispozici zde >>

[6] Vychází z Úplného znění Nařízení komise (ES) č. 889/2008 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a o zrušení nařízení (EHS) č. 2092/91