Uhlíková kalkulačka
Cesty jídla
Spočítejte si, kolik emisí CO2 vyprodukují potraviny na cestě do vašeho obchodu. Zadejte hmotnost zboží, vyberte způsob přepravy a doplňte vzdálenost. Při kombinovaném způsobu přepravy (např. lodí a kamionem) stačí zadat vzdálenost do všech příslušných polí a výsledné hodnoty se automaticky sečtou.
Nevíte, odkud vaše jídlo cestovalo? Pomůže vám naše tabulka. Najdete v ní nejčastěji dovážené komodity (pdf) a jejich největší dovozce do České republiky.
Tato kalkulačka slouží jako pomůcka pro bližší představu o množství emisí CO2, produkovaném přepravou zboží. Výsledná uhlíková stopa bude vždy jen přibližná a bude zahrnovat jen přímé emise z přepravy. Koeficienty emisí pro jednotlivé druhy přepravy vycházejí z aktuálních dat britského ministerstva pro životní prostředí, výživu a venkov (DEFRA – červen 2009), v jiných kalkulačkách však můžete najít data rozdílná. Je to dáno odlišnými zdroji a množstvím proměnných, z nichž se koeficient skládá (např. vytížení kamionu, průměrná spotřeba paliva). Každá podobná kalkulačka je proto nutně velmi zjednodušená a její výpočty je třeba přijímat jen jako orientační. Její hodnota spočívá především v názorném porovnání náročnosti jednotlivých druhů přepravy.
Zdroj dat:
2009 Guidelines to Defra / DECC’s Greenhouse Gas Conversion Factors for Company Reporting in AEA for the Department of Energy and Climate Change and the Department of environment, food and rural affairs
Internetová stránka s odkazem ke stažení:
http://www.defra.gov.uk/environment/business/reporting/conversion-factors.htm
Hnutí DUHA podporuje rozvoj místních trhů s potravinami
Jídlo z dovozu nebývá právě čerstvé, navíc cestuje v nepřirozených podmínkách. Například Česnek z Číny musí být chemicky ošetřen a dostává se k nám ve speciálních chlazených kontejnerech. Exotické ovoce se sklízí nezralé a dozrává až cestou. Dovoz potravin navíc významně přispívá k produkci skleníkových plynů, příčiny globálních změn podnebí.
Naproti tomu, potraviny koupené na tržnici nebo přímo od nejbližšího farmáře jsou čerstvé, bez umělých konzervantů a emise vyprodukované jejich přepravou jsou minimální.
Dejte přednost místním potravinám. Nakupujte ze dvora, přímo od nejbližšího ekofarmáře. Nebo si s přáteli založte bioklub.
ilustrační foto: Jan Stejskal / ekolist