Fenomén zero waste se u nás slibně rozvíjí

Kavárna v Brně úspěšně omezuje odpad a dnes o tom pořádá besedu pro veřejnost i kavárníky

Zatímco se na půdě EU projednává balíček směrnic k oběhovému hospodářství, který pozitivně promění nakládání s cennými surovinami, začíná být u nás stále oblíbenější občanský přístup k prevenci a redukci odpadu zvaný výstižně zero waste. Jednoduché a praktické návody se dají využívat v domácnosti, školách, úřadech, firmách i ve městech a obcích. Hnutí DUHA pomáhá brněnské kavárně Tři ocásci omezit odpady v provozu.

Do povědomí lidí se koncept zero waste dostává už několik let zejména díky aktivním lidem jako je Bea Johnson [1], která spolu s rodinou vyprodukuje pouze sklenici odpadu ročně. U nás se postupně zejména přes sociální sítě začínají šířit kreativní tipy, jak si co vyrobit, kde nakoupit bez obalů nebo z druhé ruky. Je to dobrý signál v zemi, kde se pořád skládkuje téměř 50% komunálních odpadů, jejíž recyklace kulhá vzadu za evropským průměrem a která po dlouhá léta zatím marně čeká na kvalitní zákon o odpadech.

Odpadoví experti Hnutí DUHA spolupracují s kavárnou Tři ocásci, jež redukuje směsný odpad ve svém provozu [2]. V rámci společného projektu podpořeného nadací Veronica provedli analýzu a doporučili cesty ke zlepšení [3]. Kavárna ale nebyla v redukci odpadu nováček. Například její vybavení pochází z druhé ruky, aktivně třídí odpad, část potravin tam vozí místní zemědělec ve vratných bedýnkách.

Dnes proběhne v kavárně diskuse se zákazníky a majiteli kaváren na téma redukce odpadu v provozu. Akce začne v 17 hodin workshopem opravy oblečení, následovat bude benefiční večeře a od 19 hodin začne diskuse s Romanou Kaclíkovou z Hnutí DUHA, Džestrem z kavárny Tři ocásci a Martinou alias reduca.cz, která sestavuje mapu bezodpadových míst v republice. Více zde: https://www.facebook.com/events/1139747636126135/.

Zero waste poskytuje možnost všem podílet se na snižování odpadů, které postupně zaplavují planetu. Česká republika se v roce 2015 musela vypořádat s téměř třemi miliony tun směsného komunálního odpadu, který tvoří přes 50% všech komunálních odpadů a většinou skončil na skládkách [4]. Tento trend se Hnutí DUHA snaží změnit snahou o lepší legislativu, spoluprací s obcemi, jimž nabízí plány odpadového hospodářství (u Brna dobře spolupracuje např. s Ostopovicemi) i osvětovými aktivitami.

Romana Kaclíková z Hnutí DUHA řekla:

„Díky občanskému konceptu zero waste může každý snížit množství odpadů, kterými zahlcujeme planetu. Nejsou to žádná striktní pravidla, ale kreativní tipy, které jsou jednoduché na realizaci a velice účinné. V brněnské kavárně u Tří ocásků se snaží od otevření redukovat směsný odpad, doufáme tedy, že společný projekt je posune ještě dále. Své zkušenosti chceme dále sdílet a ukázat, že redukce odpadu není pouze záležitostí jednotlivců, ale i odpovědných podniků.”

Poznámky:

[1] https://zerowastehome.com/about/bea/

[2] plakát o programu zero waste v kavárně zde: http://hnutiduha.cz/publikace/plakat-zero-waste-kavarna

Brožura o zero waste programu kavárny zde: http://hnutiduha.cz/publikace/brozura-jak-se-stat-zero-waste-kavarnou

[3] http://hnutiduha.cz/publikace/analyza-kavarny-tri-ocasci-z-hlediska-odpadu

[4] Data ze Zprávy o životním prostředí České republiky Ministerstva životního prostředí https://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/zpravy_o_stavu_zivotniho_prostred...$FILE/SOPSZP-Zprava_ZP_CR_2015-20170301.pdf